Vårdhem granskas igen

Vårdelever har slagit larm om att psykiskt handikappade patienter på det nordskånska vårdhemmet utsätts för allvarliga kränkningar.
Elevernas utbildningsansvariga lärare avbröt praktiken på vårdhemmet och gjorde en anmälan till länsstyrelsen, som omedelbart ska utreda uppgifterna. Läraren säger till Metro Skåne att hon aldrig förr har hört talas om så allvarliga kränkningar. Eleverna har berättat att personalen ofta svär åt patienterna och att tvångslaxering förekommit. De har blivit vittnen till hur personal nonchalerat rop på hjälp. Patienternas egna cigaretter används som belöning vid hjälp med disken. Eleverna har vidare berättat om dålig hygien, som bland annat lett till att en patient hade mögliga avlagringar mellan tårna. Andra patienter har haft avföring under naglarna som inte tagits bort före måltiderna. - Uppgifterna är förfärande och måste omedelbart utredas, säger socialkonsulent Bo Lang vid länsstyrelsen till Metro. En oanmäld inspektion på vårdhemmet resulterade tidigare i år i allvarlig kritik från länsstyrelsen. Då handlade kritiken om underbemanning, dåligt utbildad personal och att terapin är på dagisnivå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista