Expert kritiserar tätning av Hallandsåsen

BÅSTAD. Båstads kommuns externa expert i frågor som rör tunnelbygget genom Hallandsåsen, professor Roland Pusch, kritiserar de nya tätningsmetoder som Banverket och Skanska/Vinci presenterade för en månad sedan.
– Vissa av metoderna är osäkra när det gäller tätning och stabilisering av berget, säger Pusch i ett utlåtande.

Möllebackszonen är den del av den tänkta tunneln som innehåller mycket vittrat, sprucket och kraftigt vattenförande berg. 

PILOTTUNNLAR
Banverket och tunnelentreprenören Skanska/Vinci vill borra mindre pilottunnlar inifrån de färdiga tunneldelarna i norr. Sedan ska man bit för bit frysa ner en del av zonen medan en andra del ska förstärkas och tätas med cement.

– RISKFYLLT
Professor Roland Pusch vänder sig mot delar av denna lösning. Han anser att framför allt cementtätningen längst inne i Möllebackszonen är allt för riskfylld. Faran är att cementen inte kan tränga undan all den lera som finns i bergsprickorna. I stället vandrar den iväg uppåt i åsen och hamnar där den inte alls gör någon nytta.

Följden kan bli ett instabilt berg och högt vatteninflöde när tunneln sedan ska borras färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".