Henrik Fröberg, festivalgeneral för Kristianstadsdagarna, anser att det vore fördödande om polisen började ta betalt för att bevaka Kristianstadsdagarna. Foto: Alva Ingvaldson/Sveriges Radio
Kristianstad

Evenemangen är dyra - men polisen tar inte betalt

Kristianstadsdagarna och Åhus beachhandboll har tagit mycket resurser från polisen. På andra håll i landet har polisen tagit betalt för bevakning av kommersiella evenemang. Men inte i Kristianstad.

Tom Nilsson, närpolischef i Kristianstad, menar att såna evenemang är dyra.

- Vi hade som mest 30 personer igång under Kristianstadsdagarna. Så visst kostar det pengar, säger han.

Samtidigt säger han att polisen i Kristianstad inte själva har några planer på att ta betalt för sin bevakning men att det däremot finns sådana planer på riksnivå.

Det är ordningslagen som styr vilken sorts bevakning polisen får ta betalt för och i så fall hur mycket de ska ta.

En undersökning som Dagens Nyheter har gjort visar att allt fler poliser fakturerar för bevakning av olika evenemang.

Och det finns delade meningar om ifall polisen borde göra det.

- Jag tycker det är lite rätt i alla fall. Vad är polisen till för? Bevaka idrottsevenemang eller hålla ordning på gator och torg, säger en man P4 Kristianstad träffar på stan.

- Jag är lite kluven. Samtidigt som varje evenemang borde få stå för sin egen bevakning, är det bra om människor känner sig trygga, säger en kvinna.

Henrik Fröberg anser att det vore förödande om polisen tog betalt.

- Om syftet är att locka folk till kommunen får man ta med i beräkningen att det kostar att ha bevakning för att behålla säkerheten, säger han.

Fråga

Mer om polisbevakningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista