Ny gåvopolicy ska öka trovärdighet

SKÅNE. En ny policy för gåvor och sponsring inom Region Skåne hoppas man ska minska risken för trovärdighetsproblem. Policyn kommer att innebära en snävare ram för vad anställda ska få ta emot av utomstående företag och organisationer.

Förslaget har diskuterats en längre tid, men närmar sig nu ett beslut. På onsdag kommer regionstyrelsen ta upp frågan, och väntas då besluta att skicka ärendet vidare till regionfullmäktige.

Bakgrunden till policyn är att skydda anställdas trovärdighet och objektivitet. Värden som lätt naggas i kanten av misstankar om att gåvor, gratis utbildningar och subventioner påverkar anställdas beteende till förmån för vissa företag eller organisationer. Till exempel läkemedelsbolag eller utbildningsföretag.

Snävare än lagen
Enligt regionledningen räcker inte lagens skrivningar om vad som är brottsligt och at betrakta som mutor, utan det finns behov av en snävare ram för att undvika spekulation om brist på oberoende.

Däremot finns nästan inga vägledande belopp nämnda för tillåtna maxvärden på sponsring. Istället hänvisas till skatteregler för avdragsgill representation.
Har kritiserats
Förslaget har remitterats i flera omgångar till förvaltningar och fackförbund. Vissa remissinstanser har kritiserat förslaget för att inte innehålla några sanktionsåtgärder om man bryter mot reglerna. I förslaget hänvisas bara vagt till ”arbetsrättsliga åtgärder som situationen föranleder”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".