Sverige

Läkare manar till försiktighet i svampskogen

Svampsäsongen är på väg att dra igång - men den för inte bara med sig läckerheter utan också risker. Giftinformationscentralen varnar nu för att mängden giftiga svampar ökar kraftigt i våra skogar.

– Vi har redan märkt att människor plockar fel, plockar giftiga svampar och äter upp dem och det kan vara förenat med ren livsfara, läkaren Christine Karlson-Stibner på Giftinformationscentralen.

Till Giftinformationscentralen på Karolinska sjukhuset kan man ringa för att få råd som har med olika slags bett och förgiftningar att göra.

Redan nu har alltså samtalen börjat komma från människor som tror sig ha ätit giftig svamp. Christine Karlson-Stibner berättar att varje år får centralen ungefär 1 500 samtal om svampförgiftningar, och det här är hennes råd till svampplockare:

– Ja, man ska absolut undvika att plocka en svamp som man inte säkert vet vad det är för någonting. Svårare än så är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista