Åhus

På fredag kan Åhusborna slippa koka vattnet

Vattenproblemen i Åhusområdet kan snart vara lösta. På fredag är det möjligt att rekommendationen om att koka dricksvattnet hävs.

Det har man kommit fram till på ett möte under måndagsförmiddagen. Men först ska ytterligare prover tas.

– Vi vill för säkerhets skull ha en fortsatt rekommendation om att koka vattnet. Vi fick provsvar nu på fredagens prover, de som vi tagit ute på nätet, och de har alla varit okej. Men vi vill ha minst två provsvar som är okej, säger Anna Tengelin-Skoog på C4 Teknik.

– När vi har fått det så är nästa steg att ta bort kloreringen som vi har på Vattenverket och också ute på nätet, och sedan ta prover för att se om bakterierna är borta oavsett klorering.

Om det visar sig att de här proverna är okej, kommer troligen rekommendationen om att koka vattnet att tas bort. Det sker tidigast fredag morgon.

 Ännu är det oklart vad anledningen är till det otjänliga vattnet.

– Vi spånar efter flera teorier men ingenting är säkerställt och allting är fortfarande spekulationer, säger Anna Tengelin-Skoog på C4 Teknik.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sr.se
044-28 15 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista