Jordbruksreform oroar betodlare

SKÅNE. Det är stor oro bland Skånes betodlare inför reformen av EU:s jordbrukspolitik.
Fri konkurrens och en uppluckring av det system som idag garanterar en fast ersättning till odlarna skulle innebära stora svårigheter för att få lönsamhet i verksamheten.

Oron för vad jordbruksreformen kan föra med sig har redan fått många lantbrukare att sluta med betodling.
- Det finns de som redan slutat odla betor men flertalet avvaktar reformen men det finns en stor oro bland odlarna, säger Nils Lundberg, vice ordförande i Sveriges betodlares centralförening.

Idag tilldelas varje odlare en odlingskvot och garanterad ersättning. De betor man säljer utöver sin kvot säljs till världsmarknadspriset. Men det är en ersättning som är betydligt lägre än den subventionerade ersättning som kvotbetorna ger.
Senaste året har bland annat den fallande dollarkursen gjort att världsmarknadspriset fallit med 40 procent.

Fri konkurrens hotet
Skulle hela betnäringen konkurrensutsättas så odlarna tävlade på lika villkor med odlare utanför EU, alltså om de subventionerade ersättningarna skulle minska kraftigt eller helt försvinna, så skulle betnäringen i Sverige, enligt Nils Lundberg inte klara sig.

Men branschorganisationen hoppas att det inte blir en total liberalisering, utan att man även efter reformeringen ska kunna ha en svensk betodling.
- Med en lagom marknadsanpassning kan vi även i fortsättningen ha en sockerproduktion i Sverige säger Nils Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".