Tranor genom tubkikare

Tranorna har landat i Skåne

KRISTIANSTAD. Tranorna har kommit till Skåne. På sin väg upp till årets trandans vid Hornborgasjön är det många tranor som stannar och rastar runt Hammarsjön söder om Kristianstad.

Tranornas besök i Sverige är ett av de tydligaste vårtecknen. På sin väg upp till Hornborgasjön där de häckar mellanlandar en hel del av tranorna i Skåne.
Under söndagen samlades flockar på flera hundra fåglar runt Hammarsjön utanför Kristianstad.
- De behöver lite mat på sin väg norrut från bland annat Spanien. Många av tranorna väljer att rasta runt Hammarsjön, säger biologen och fågelskådaren Christer Neideman, som var en av de som under söndagen var ute och tittade på tranorna.
Stora flockar
Tranorna har ökat i antal de senaste åren. Förra året fanns det under en och samma dag 9800 tranor vid Hornborgasjön. Så många har det aldrig funnits under de tio år man hållit på med tranräkningen.
Det ökande antalet gör att det också är stora flockar som mellanlandar i Skåne.
- Ibland har vi flera tusen fåglar samtidigt som man kan se på olika platser runt vattenriket utanför Kristianstad. Störst chans att se de stora flockarna är det från Yngsjö och norrut mot Hovby, säger Christer Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista