Simrishamn

Kritiserad kyrkoherde tillbaka i tjänst

Det fortsätter att storma inom Svenska kyrkan i Simrishamn. I centrum för händelserna finns kyrkoherde Mats Hagelin som nu återinträtt i tjänst efter en kort timeout.

Samtidigt hoppar allt fler ledamöter i kyrkonämnd och kyrkofullmäktige av sina uppdrag sedan det tidigare presidiet inte fått stöd för sina förslag att lösa de mångåriga arbetsmiljöproblemen.

Socialdemokraterna Maj Sjögren och Christel Bengtsson är de senaste två som nu lämnar sina kyrkopolitiska uppdrag.

Bakgrunden är de arbetsmiljöproblem som konstaterades i en studie redan 2006. En uppföljning i höstas kom fram till att inget hade hänt och pekade ut Mats Hagelin som ansvarig för arbetsmiljöproblemen.

Kyrkonämndens ordförande, Gunnel Diab (M), och dess viceordförande, Britt-Marie Wrahme (S), tog då fram en plan med förslag till lösningar ihop med facket.

Sedan den 1 juni har kyrkoherden varit ledig. Tanken var att han skulle ta timeout till 1 oktober, bland annat för att skaffa den ledarutbildning som fack och kyrkonämnden krävt.

Men sedan i fredags är han i tjänst igen, på den nuvarande kyrkonämndens begäran. Det vill säga en nämnd minus Gunnel Diab och Britt-Marie Whrame som hoppade av alla sina kyrkopolitiska uppdrag när de insåg att de inte längre hade tillräckligt stöd för åtgärdsprogrammet.

– Jag har fått den tidigare kontraktsprosten Sven Åkerblad som mentor och det är han som har ansvaret för personal och arbetsmiljöfrågor i församlingen nu. Och i höst ska jag påbörja ett ledarskapsprogram, säger Mats Hagelin.

Hagelin är en välkänd profil i Simrishamn. Förutom rollen som kyrkoherde är han också moderat kommunpolitiker.  Han sitter i fullmäktige bland annat och i höstens val står han på sjätte plats på Simrishamnsmoderaternas lista.

Marie Sandgren

Marie Sandgren, reporter Österlen. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

marie.sandgren@sverigesradio.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista