Kristianstad

Osäkra får lära sig mer om privatekonomi

Vad räcker egentligen lönen till? Vad innebär det för min ekonomi om jag tar ett SMS-lån? Det är sånt som man får lära sig i Budgetskolan som nu startar på Gamlegården i Kristianstad.

– I vår verksamhet möter vi ganska många individer som har svårt att hantera ekonomin. Vi har ju många invandrargrupper som kommer från helt andra förhållanden när det gäller förtroende för banker till exempel, att hantera ekonomin, lättillgängligheten och kreditköp. Många hamnar i riktiga ekonomiska problem säger Maré Johansson verksamhetsansvarig på IT-stugan i Kristianstad.

IT-stugan är en verksamhet som hjälper människor med det digitala samhället och nu startar de ett nytt projekt som kallas för Budgetskolan.

IT-Stugan drivs av hyresgästföreningen Region Norra Skåne. De samarbetar också bland annat med Kristianstad kommun.

Alla människor kan anmäla sig till utbildningen som sker under tre tillfällen. Hittills har cirka fyra personer anmält sig till Budgetskolan som ska börja i september.

– Rent praktisk går det till så här att man samlar en grupp, man sitter tillsammans, man diskuterar vad det är för kostnader vi har, hur mycket pengar vi tjänar och man bygger enkla formler för en budget, säger Maré Johansson.

Midia Osman Taha
midia.osman-taha@sr.se
044 28 15 79

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista