Sportmotorcyklar dyrast att försäkra

KRISTIANSTAD. Unga mc-förare som kör sportmotorcyklar står för flest motorcykelolyckor. Därför är också försäkringspremierna betydligt högre för den här gruppen förare, och ibland går det inte ens att teckna en helförsäkring. På Länsförsäkringar i Kristianstad kostar en helförsäkring för en sportmotorcykel uppåt 39.000 kronor om året, om du är runt 25 år och bor i Kristianstad.

Enligt SMC, Svenska Motorcyklisters Centralorganisation, så utgör sportmotorcyklarna bara 10% av landets motorcykelbestånd, men de står för 45% av alla olyckor, och det är därför försäkringarna blir så dyra eller helt enkelt inte erbjuds överhuvudtaget.

En 25-åring i Kristianstad med en ny sportmotrcykel skulle få betala 35 000 kornor för en helförsäkring av sitt fordon hos IF skadeförsäkrinagr. Men på länsförsäkringar, liksom på Bilsport och MC specialförsäkringar, så erbjuds inte den här typen av försäkring överhuvudtaget eftersom det sker alldlels för många olyckor med sportmotorcyklar och unga förare inblandade.

Först när du har nått din 40-års dag så kan du teckna en helförsäkring hos länsförsäklringar i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".