Skärpta krav för privat eldning

SKÅNE. Förra året inträffade 457 gräsbränder i Skåne län, och det är mer än dubbelt så många som året innan. Värst drabbat i nordöstra Skåne var Hässleholms kommun, där ett 50-tal bränder härjade under våren. Hittills i år har det däremot varit lugnt, något som både beror på klimatet, och på att räddningstjänsten nu sagt ifrån på skarpen om vad som gäller för privat eldning. Är man oaktsam och därför orsakar eldsvåda, kan man från och med nu riskera att bli polisanmäld.

Den vanligaste orsaken till en gräsbrand är att någon bränt av fjolårsgräset i sin trädgård och tappat kontrollen över elden. En vindpust kan ha fått lågorna att sprida sig, eller så har marken varit torrare än beräknat.

Från och med första april varje år så är det förbjudet att elda inom områden som ingår i en stadsplan, med Valborgsmässoafton som enda undantag. Bor man ute på landet däremot går det bra att elda, MEN på ett så säkert sätt som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".