ÖRKELLJUNGA

Risk för flera tomma stolar i fullmäktige

Minst en stol kommer att stå tom i Örkelljungas kommunfullmäktigesal under den kommande mandatperioden. Den tillhör Miljöpartiet. Men tomma stolar i kommunfullmäktige är inget nytt för kommunen. Redan förra mandatperioden stod en Sverigedemokratisk stol tom.

Miljöpartiet fick sitt första mandat i kommunfullmäktige i Örkelljunga. Problemet är bara att man inte ställde upp med någon lista i kommunvalet i just den kommunen och det betyder alltså att den stolen nu kommer att stå tom.

Carina Zachau moderat kommunstyrelseordförande i Örkelljunga har tillsammans med de andra borgerliga partierna fått egen majoritet i kommunen så hon tror inte att den tomma stolen kommer att påverka den lokala politiken nämnvärt.

- Däremot, rent demokratiskt, så är det ju så att flera Örkelljungabor valt att rösta på ett parti som inte kommer att vara på plats och göra deras röster hörda i den lokala politiken, säger hon.

Det är dock inget nytt med tomma stolar i Örkelljungas kommunfullmäktigesal. Redan förra mandatperioden hade man en tom stol som tillhörde Sverigedemokraterna. SD fick ytterligare två mandat i årets val och har därmed fem stolar i fullmäktige som man ska ha ledamöter till.

- Det finns risk för att det kan bli fråga om fler tomma stolar i fullmäktige eftersom Sverigedemokraterna bara har sex personer på sin lokala lista och nu har de fått fem mandat, säger Carina Zachau moderat kommunstyrelseordförande i Örkelljunga.