Skåne

Biljetter dubbelt så dyra som i Stockholm

Nästa år inför Region Skåne turistbiljetter på Skånetrafiken. Men priserna blir de dubbla jämfört med till exempel Stockholms länstrafik, där ett dygnskort kostar hundra kronor och en tredagarsbiljett tvåhundra kronor.

Efter nyår ska det vara igång, turistkortet som många frågat efter och som Socialdemokraterna föreslog i regionstyrelsen förra hösten. I går togs det första politiska beslutet i nämnden för kollektivtrafik, och då klubbades även priserna. Den som vill resa med tåg och bussar i hela länet under ett dygn får betala 195 kronor. Vill man åka under tre dygn kostar det 395 kronor, och det är dubbelt mot vad länstrafiken i Stockholm tar ut för sina korttidsresor.

– Vi har inte gått ut för att sätta dubbelt pris, utan vi har utgått från de kontantpriser vi har i Skåne, säger Brith Sandberg (C), viceordförande i nämnden för kollektivtrafik.

Tjänstemännen har tagit fram underlaget för prissättningen, och Brith Sandberg tycker att priserna är rimliga.

– Alla partier var överens, men vi ska utvärdera priserna efter sommaren, säger hon.

Efter nyår föreslås också turistbiljetter för resor i Helsingborg och Malmö. Endagskort kostar 60 kronor och tredagars 165 kronor. Det är regionfullmäktige som tar de slutgiltiga besluten.