Malmö

Gränspolisen vill att tiggeri prövas

Gränspolisen i Skåne vill att en högre instans prövar om tiggeri är ett oärligt sätt att försörja sig och en anledning till utvisning. Det efter den senaste tidens diskussioner om avvisningar av romer. Reglerna är olika i Sverige.

– Vi tolkar lagen på olika sätt runt om i landet. Dessutom har vi olika migrationsdomstolar som gör olika bedömingar, säger Petra Stenkula, chef för gränspolisen i Skåne.

Det är mycket som är upp till varje polismyndighet att bestämma själva när det gäller avvisningar på grund av tiggeri. Lagen är ganska otydlig, säger Petra Stenkula. Dessutom kan kommunens ordningsstadga också spela roll.

– I Malmö finns det vissa regler. De som samlar in på pengar måste ha tillstånd. Om det innefattar tiggeri är oklart.

I Malmö avvisar man sällan EU-medborgare på grund av att de tigger, enligt Petra Stenkula. Det krävs något mer för en avvisning, menar hon. Men man gör olika bedömningar på olika håll i landet.

Igår kom EU:s besked att man ska utreda Frankrikes avvisningar.

Men det är också en annan händelse som har gjort frågan aktuell i Skåne. Tidigare i veckan anmälde en av Amnestys medlemmar gränspolisen i Stockholm för att de hade lämnat av ett 30-tal rumänska romer vid Öresundsbron efter avvisningsbeslut.

Det är förvirrande med att olika polismyndigheter gör olika bedömningar, menar Petra Stenkula. Därför vill polisen i Skåne gärna se att någon högre instans prövar om tiggeri är skäl för avvisning.

– Vi vill att de högre upp vågar ta i den här frågan, om tiggeri ingår i sättet att oärligen försörja sig.