Daniel Johansson tycker att Segway är ett praktiskt sätt att ta sig fram. Foto: Midia Osman Taha/Sveriges Radio
Sverige

Snart får man köra elfordon utan dispens

Från och med första oktober är det lagligt att köra edrivna fordon, bland annat den tvåhjuliga Segway.

Tidigare kunde bara de med till exempel funktionshinder och som fick dispens av Transportstyrelsen köra fordonet. Nu klassificeras Segway som en cykel.

Ingela Sundin är enhetschef för fordonenheten på Transportstyrelssen.

- Det innebär att de får åka på cykel- och gångbanor, säger hon.

Olika fordon som drivs med el blir lagliga från och med på fredag. Bland annat Segway som är ett tvåhjuligt eldrivet fordon som styrs av förarens lutning på kroppen.

De eldrivna fordonen klassificeras som cykel för att de är konstruerade för en hastighet av högst 20 km i timmen. Och det är samma krav som gäller som när man kör en vanlig cykel.

Daniel Johansson i Kristianstad har en Segway som hjälpmedel för att ta sig till olika platser. Daniel har haft tillstånd att köra Segway av transportstyrelsen eftersom han har svårt att gå på grund av nervsjukdomen ms. Segwayn betyder därför mycket för honom. Han tycker däremot att det borde ha blivit lagligt att köra eldrivna fordon tidigare.

- Det är dåligt. Det är ju ändå en snart tio år gammal produkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".