Fler kan komma att testa sig, tror överläkaren Christer Borgfeldt. Foto:Edina Hrustic/SR
Lund

Kvinnor ska testa sig själva

Kvinnokliniken i Lund utvecklar just nu ett självtest för cellprov. Syftet är att få fler kvinnor att testa sig för HPV-viruset som kan leda till livmoderhalscancer.

– Vi kommer att testa 120 patienter i samband med deras vanliga cellprovskontroll. Sedan kommer vi att jämföra deras självtester med läkarens cellprov och se om resultaten blir lika, säger Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken i Lund.

De olika testernas resultat kommer sedan att analyseras och om analysen visar att resultaten är lika så kommer man att börja använda självtesterna på riktigt. Man kommer då även att ta kontakt med de 2 000 kvinnor som inte gjort cellprov på tio år i Lund.

Kvinnornas frånvaro kan bero på rädsla och obehag inför provtillfället och det är därför som man nu vill att kvinnorna ska få möjlighet att göra testerna själva med en bomullspinne, som kliniken sedan analyserar.

Visar provet att HPV-viruset finns i cellerna kommer kvinnorna att bli kallade till en läkarundersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".