Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HÄSSLEHOLM

Facket ifrågasätter om sjukblankett är tillåten

Vårdförbundet är kritiska till den skriftliga blankett som anställda på Hässleholms sjukhus sedan den förste september måste lämna in redan första sjukdagen. En blankett som är en försäkran om att de varit oförmögna att arbeta.

– Vi blev lite förvånade när vi såg blanketten, säger Monica Stjärneblad som är huvudskyddsombud för Vårdförbundets medlemmar på Hässleholms sjukhus. Facket ifrågasatte om det var tillåtet att göra så.

Och det får man. Arbetsgivaren har rätt att kräva den här typen av skriftlig försäkran om att arbetstagaren är oförmögen att arbeta. Däremot så ställer sig Vårdförbundet nu frågande till hur pass mycket information man som arbetstagare måste dela med sig av till arbetsgivaren. De är oroliga för att den personliga integriteten hos medlemmarna ska kränkas.

Vårdförbundet har också fått reaktioner från sina medlemmar sen det stod klart att de nu måste fylla i blanketten och få den godkänd innan de får någon ersättning för sjukfrånvaro från arbetsgivaren.

– De kände sig spontant ifrågasatta, säger Monica Stjärneblad. Det skapade en osäkerhet om man får betalt eller inte eftersom man ska fylla i den här lappen i efterhand och arbetsgivaren i efterhand ska bestämma om man får sjuklön eller inte.

Vårdförbundet har nu lämnat ärendet vidare till ombudsmännen i Malmö, som ska ta reda på om blanketten är juridiskt hållbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".