Männen är fler än kvinnorna i alla Skånes kommunfullmäktige. Arkivbild: Åza Meijer/Sveriges Radio
Örkelljunga/Skåne

Männen flest i alla skånska kommunfullmäktige

Männen blir fler än kvinnorna i alla nyvalda kommunfullmäktige i Skåne. Sämst blir könsbalansen i Örkelljunga där det ser ut att bli 30 män och 14 kvinnor i kommunens fullmäktige.

– Det är synd att vi inte kan ha en bättre könsfördelning, men jag tror att samtliga partier i Örkelljunga har det här problemet att vi har svårt att få kvinnor att ställa upp säger, Donald Nyberg som är ordförande i Socialdemokraterna i Örkelljunga. 

I Skåne i stort har Socialdemokraterna ganska nära jämvikt mellan antalet valda män och kvinnor till kommunerna. Men i Örkelljunga kommer det bara att sitta kvinnor på tre av Socialdemokraternas elva platser i fullmäktige. 

Och det är ont om kvinnor i flera kommuners fullmäktige i Skåne. I hela Sverige är 43 procent av de valda till kommunerna kvinnor. I Skåne är det bara fyra kommuner som når upp till den siffran. Det är Tomelilla, Svalöv, Åstorp och Landskrona.

Tomelilla får den kommunfullmäktige i Skåne med jämnast balans mellan könen, med 21 män och 20 kvinnor. 

Örkelljunga får den fullmäktige i Skåne med lägst andel kvinnor. 

Sverigedemokraterna fick fem platser i Örkelljunga och de gick till fem män, men enligt Mikael Eskilandersson som är presstalesman för Sverigedemokraterna i Örkelljunga har en av männen flyttat och kommer att ersättas av en kvinna. 

Totalt av Sverigedemokraternas valda ledamöter i alla kommuner i Skåne är strax över 80 procent män. 

Att det blir en övervikt av män i Örkelljungas kommunfullmäktige tycker Mikael Eskilandersson inte är så bekymmersamt. 

– Jag ser egentligen inte att det är ett problem om det är mer kvinnor eller mer män, i detta fallet mer män. Huvudsaken är att alla frågor kommer fram och att man tänker på att driva alla frågor, även de frågor som traditionellt sett är kvinnliga, säger Mikael Eskilandersson som är presstalesman för Sverigedemokraterna i Örkelljunga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".