Ö Göinge

S i Östra Göinge bröt sin manliga dominans

Östra Göinge får jämnare balans mellan män och kvinnor i sin kommunfullmäktige efter valet i år. En förklaring kan vara att Socialdemokraterna i kommunen har lyckats bryta den starka manliga dominansen bland sina fullmäktigeledamöter.

– Hur ska vi kunna skapa ett jämställt Östra Göinge om vi inte är jämställda i politiken? Frågar Ann Ahlbin (S) som tycker att ojämställdheten varit ett problem.

Nu är Ann Ahlbin ordförande i S-kvinnor i Östra Göinge och att den föreningen finns tror hon är en förklaring till att partiet lyckats få in fler kvinnor i kommunfullmäktige i år.

För trots att Socialdemokraterna efter valet i år går tillbaka i Östra Göinge kommer fler kvinnor från partiet att sitta i fullmäktige. Nu finns endast en kvinna på de 14 platser som Socialdemokraterna har i kommunen. När de nya ledamöterna, som valts i år, tar plats blir det sex kvinnor och fem män från Socialdemokraterna.

Ann Ahlbin i partiet säger att de var överens i styrelsen om att ojämställdheten var ett problem och bestämde sig för att göra något åt den. Förra året startades ett nätverk för kvinnor, nu har nätverket blivit en förening.

– Jag tror att många känt att det varit männens värld. Då är det kanske lättare att föra fram sina åsikter i ett mindre forum och sen märker man att det var ju inte så farligt, säger Ann Ahlbin (S).

Det gamla kommunfullmäktige i Östra Göinge har lägst andel kvinnor jämfört med de andra kommunerna i Skåne, bara 20 procent. När de nya ledamöterna tar plats kommer kvinnorna från alla valda partier i kommunen stå för knappt 39 procent. Bland annat representeras Moderaterna av två kvinnor på sina åtta mandat.

Men att det med de nyvalda ledamöterna blir fler kvinnor i kommunfullmäktige i Östra Göinge tror Ann Ahlbin kommer att märkas.

– I vårt eget parti har vi fått andra diskussioner. Det kanske bidrar till att vi får andra diskussioner i fullmäktige också.