IT ansvarig lärare Stig Hasselgård tillsammans med Rasmus Rydén som går i andra klass på Rebbelberga skola. Foto:Anna Hanspers/Sveriges Radio
Ängelholm

Elever med dyslexi tar tekniken till hjälp

Just nu pågår Europeiska Dyslexiveckan. Och på Rebbelberga skola i Ängelholm så är man glada för den tekniska utveckling som skett, något som hjälper eleverna.

Rasmus Rydén går i tvåan på Rebbelberga skola. Han arbetar med uppgifter i en alldeles vanlig lärobok där han ritar och skriver men han skriver också in orden i en alphasmart, en slags skrivmaskin som också kan kopplas till en dator. Men det finns mycket annat, till exempel har talsyntesen blivit mycket bättre och kan användas både för att läsa upp inskannande texter. 

Men också i ett slags talande stavningskontroll där eleverna får egna texter upplästa och då hör de felen de inte ser. 

Nytt sedan i våras är att skolan har fått tillstånd att ladda ner talböcker som eleverna med läs och skrivsvårigheter kan lyssna på i MP3-spelare. Och att kunna ta till sig lite svårare böcker betyder mycket, konstaterar specialläraren Anita Olsson. 

– De behöver inte gå in på barnsligare böcker för att de är lättare skrivna. 

Omkring tio procent av befolkningen har någon form av läs och skrivsvårigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".