Arkivbild: Anders Wiklund/Scanpix
Bromölla

Bromölla sämst på tillgänglighet

Bromölla kommun är sämst i Skåne på tillgänglighet. Det visar Tillgänglighetsbarometern 2010, som baseras på en enkätundersökning med landets 290 kommuner.

Enkäten innehöll 13 frågor och 207 av landets 290 kommuner svarade. Enkätsvaren har sammanställts av företaget Humana tillsammans med experter från Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, och Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU. 

Det visar sig alltså att Bromölla kommun är sämst i Skåne, och tredje sämst i landet, när det gäller hur man arbetar med tillgängligheten och användbarheten i samhället. 

Bland annat svarade Bromölla kommun nej på frågan om man vid upphandling av skolskjuts och kollektivtrafik ställer krav på att dessa ska vara tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol. 

Detsamma gäller för uteserveringar, där ställer kommunen inte heller krav på att dessa ska vara tillgängliga och användbara för personer med rullstol. Anledningen till att tillgängligheten är eftersatt i kommunen uppges i enkäten vara bristande resurser. 

Grannkommunen Kristianstad däremot återfinns på topp 20-listan, och där ställer man bland annat krav vid upphandling av skolskjuts och kollektivtrafik, att dessa ska vara tillgängliga för alla. Man erbjuder också gratis skolskjuts till barn i kommunen som använder rullstol men som går i skola i en annan kommun. 

Hörby, Staffanstorp och Höör är andra skånska kommuner som återfinns bland de 30 bästa kommunerna. Allra bäst enligt undersökningen är Åmåls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".