Nobelpriset

Liu Xiaobo får Nobels fredspris

Den norska Nobelkommittén har i dag offentliggjort att den kinesiska fängslade regimkritiken Liu Xiaobo får Nobels fredspris i år, för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina.

Den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo har varit kandidat till Nobels fredspris i flera år, uppmärksammad för sin kamp för demokrati i Kina.

Han dömdes i december i fjol till elva års fängelse för uppvigling efter att han varit med och skrivit Charta 08, ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

Manifestet förespråkar bland annat flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter: religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse.

Att han tilldelas Nobels fredspris upprör kinesiska företrädare som i förväg sägs ha kontaktat Nobelkommittén och hotat med försämrade relationer mellan Norge och Kina.

Att Kina tidigare uttryckt missnöje mot att en kinesisk dissident tilldelas Nobels fredspris tar inte kommittén i beaktning.

– Det har jag inga förväntningar om. Vi förhåller oss till Alfred Nobels vilja och de får reagera på vårt beslut som de vill, sade ordförande Thorbjörn Jagland efter att han läst upp motiveringen.

Nobelkommittén kan inte själv ta kontakt med pristagaren eftersom han sitter fängslad, men hoppas kunna nå Liu Xiaobo genom kinesiska myndigheter.

Kommittén ställer hårda krav på Kina genom årets val av pristagare. Det senaste decenniet har landet gjort stora ekonomiska framsteg, som knappast har sin motsvarighet i historien, påpekade Jagland.

– Landet har i dag världens näst största ekonomi, hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom, sade Jagland, och följde upp med krav på förändring.

Utrymmet för ökat politiskt deltagande har vidgats, hävdar Jagland och kommittén.

– Kinas nya status måste innefatta ökat ansvarstagande. Kina bryter mot flera internationella överenskommelser som landet har skrivit under, liksom mot egna bestämmelser om politiska rättigheter, sade Jagland, och citerade grundlagsartiklar som garanterar yttrande-, press- och mötesfrihet.

Ekot-TT

Årets Nobelpristagare

Medicin/Fysiologi
Robert G. Edwards, för att ha skapat metoderna för provrörsbefruktning
#text=4067682#

Fysik
Andre Geim och Konstantin Novoselov, för sin upptäckt av materialet grafen
#text=4071666#

Kemi
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki, för forskning som har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier.
#text=4074489#

Litteratur
Mario Vargas Llosa, peruansk författare, för hans knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag
#text=4078613#

Fred
Liu Xiaobo, fängslad regimkritiker, för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina
#text=4081863#

Ekonomi
Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides för "analysen av marknader med sökfriktioner".
#text=4089049#


#link=224571# – Sveriges Radios samlade material om Nobelpriset

#link=224591#

#link=225349# (ansvarar för fredspriset)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".