Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Skåne

Fortsatt politisk osäkerhet i många kommuner

Arbetet med att få ihop majoriteter i de skånska kommunerna fortsätter. Men trots att det snart är tre veckor sen valet så är det långt ifrån klart i många kommuner.

I Klippan har Alliansen bjudit upp Miljöpartiet för att få majoritet i kommunfullmäktige. Miljöpartiet har inte svarat än, men står med trumf i hand i Klippan precis som på många andra ställen. 

För om Alliansen inte får med sig miljöpartiet får man ett minoritetsstyre med Sverigedemokraterna som vågmästare - något som de flesta allianspolitiker vill undvika. 

Det är åtminstone så det ser ut i de flesta nordostskånska kommunerna. 

I Osby skulle de borgerliga behöva diskutera med Socialdemokraterna, i Hässleholm behöver de få med sig Miljöpartiet och något annat parti, och i Kristianstad sitter Miljöpartiet med en nyckelroll i det komplicerade pusslet för att få ihop en majoritet. 

I Östra Göinge verkar alliansen ha fått med sig Miljöpartiet och räknar med att berätta vilka som kommer att styra och hur programmet ska se ut under nästa vecka.

Och i Bromölla pågår diskussioner inom det rödgröna blocket efter att socialdemokraterna tappat sin egen majoritet. Också där hoppas man kunna presentera något under nästa vecka.

När det gäller Kristianstads kommun så inleddes sent i fredags samtal om det kommande styret. Men enligt Bengt Gustafsson, moderat kommunalråd, behövs ytterligare ett par dagar innan någonting är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".