Kristianstad

Kommunen kritiseras efter mobbningsfall

Kristianstads kommun kritiseras nu av skolinspektionen för att inte gjort tillräckligt vid ett mobbningsfall på en av kommunernas skolor.

Enligt anmälaren, mamman till en pojke i kommunen, ska hennes son ha utsatts för mobbning av andra elever och till sist mått så dåligt att han inte orkat med skolarbetet. Problemen började för tre år sedan och pojkens mamma ska då vid flera tillfällen ha varit i kontakt med skolan för att göra personalen uppmärksam på problemet, men är missnöjd med hur det hela hanterades. 

Bland annat ska pojken ha blivit erbjuden plats i en liten grupp med elever som har problem med inlärningen, vilket anmälaren anser är en kränkning eftersom pojken inte har några sådana problem. Pojken blev till sist beviljad hemundervisning, men mamman är missnöjd också med hur den läraren skötte sitt uppdrag. 

Skolan har en annan bild av vad som hänt och påstår att problemet togs på allvar så fort mamman hörde av sig. 

Antimobbningsteamet kopplades in och uppföljningssamtal hölls med inblandade elever. Skolan skriver också i sitt svar att man försökt komma tillrätta med problemet, men att pojken varit ovillig att samarbeta och att hemmet bland annat avböjt samtalsstöd. 

Nu har skolinspektionen fattat beslut i ärendet och kritiserar alltså Kristianstads kommun för att inte ha följt de regler som finns kring elevers rätt till utbildning och särskilt stöd. Skolinspektionen påtalar skyldigheten att motverka kränkande behandling och kräver att Kristianstad kommun senast den 5 januari 2011 ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet.

Pojken går idag i en ny skola och där fungerar skolgången bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".