Grisuppfödning är inte länge lika lönsamt för Kent Nilsson. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
SKÅNE

Kris drabbar skånska grisbönder

Produktionskostnaderna stiger men fläskpriset är oförändrat. Lönsamheten för grisuppfödare blir allt lägre och nu talar Lantbrukarnas riksförbund om kris inom den svenska grisnäringen.

– Det har varit en pressad lönsamhet under ganska många år. Men det har fått extra fart nu när foderpriserna stiger, och så hänger inte fläskpriset med, säger Kent Nilsson, grisuppfödare på Videlund utanför Tågarp.

Många grisuppfödare väljer nu andra inkomstkällor eftersom grisnäringen inte längre lönar sig. Kent Nilsson hävdar att självförsörjningen av fläskkött i landet på tio år gått från att vara nästan total ner till dagens 65 procent.

Istället importeras kött ifrån bland annat Danmark och Tyskland, länder som tack vare mildare djurskyddslagar kan ta ut ett lägre pris för sitt fläskkött. Och den största delen av köttimporten står de offentliga verksamheterna för. Dubbelmoral från politikernas sida, menar man på LRF.

– Om man stiftar hårdare lagar på djurskyddet, vilket vi har gått med på, så måste man i konsekvensens namn köpa samma kött i den offentliga upphandlingen, säger Åsa Odell, ordförande i LRF Skåne.

De svenska djurskyddslagarna borde inte vara ett hinder för lönsamheten i branschen är den tydliga inställningen, och istället borde kommunerna ta ett större ansvar i sina upphandlingar.

– De ställer högre krav på oss, och sen när de ska köpa in grejer är det inte det som gäller längre, utan då är det bara priset, säger Kent Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".