Thomas Nordstrand vill sprida kunskap om ett viktigt problem. Foto: Madeleine Fritsch/Sveriges Radio
Malmö

Thomas vet vad han lär ut

I Malmö har man startat en studiecirkel om hemlöshet. Det är Thomas Nordstrand som själv levt som hemlös som håller i kursen på studieförbundet ABF.

Och hans kurs lockar allt fler. Genom studiebesök och olika föreläsningar får deltagarna en inblick i hur det kan vara att leva utan någonstans att ta vägen.

Thomas Nordstrand vet vad han talar om. Under tre år ägnade han all sin vakna tid åt att hitta tak över huvudet och klara dagen.

– Jag satt mycket på Stadsbiblioteket, och så på sjukhuset vid kirurgen. Där fick jag sitta ifred och kunde vara där långt in på kvällarna, berättar han.

Idag har han både lägenhet och jobb och en stor del av kursen handlar om att han berättar om sin historia. Men han ordnar också med studiebesök på Stadsmissionen och bjuder in människor som jobbar med hemlösa som kan ge sin bild.

Kursen som är gratis har lockat allt fler Malmöbor. Och några av dem som gått igenom kursen har på olika sätt gått vidare för att arbeta med hemlösa ideellt genom exempelvis Röda korset.

Deltagarna är blandade. Här finns allt från ungdomar till pensionärer. För Thomas Nordstrand är kurserna dels ett sätt att punktera många av de fördomar som finns, men dels också att sprida kunskap om ett problem som måste lösas.

– De människor som vill ha hjälp ska också få det. Det är inget att diskutera om. Jag önskar inte min värsta fiende att gå ute och driva, slutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".