Simrishamn

Elev kränkt och slagen - kommunen kritiseras

Barn och elevombudet kritiserar Simrishamns kommun för att ha åsidosatt sina skyldigheter, sedan en elev utsatts för kränkande särbehandling i flera år.

Barn och elevombudet finns vid skolinspektionen och har till uppgift att ta tillvara barns rättigheter när de blivit utsatta för kränkande behandling. 

Fallet som kritiken handlar om rör en elev som gick på en av skolorna i Simrishamns kommun och som regelbundet utsattes för kränkande behandling av en annan elev. Det handlar om fysiskt våld men också om kräkningar via telefon, SMS och MSN-meddelanden på nätet. I några fall har våldet lett till skador som krävt besök hos läkare och tandläkare. Kränkningarna pågick under flera år och till sist valde eleven att sluta på skolan. 

Skolan å sin sida menar att de satt in en rad åtgärder för att lösa konflikterna mellan de båda eleverna och försvarar sig med att de konfliktsituationer där skador uppkommit har inträffat utanför skoltid. Skolan har också ordnat möten med de berörda eleverna lärare och personal vid flera tillfällen och också handlett de båda eleverna i konflikthantering. 

Men eftersom åtgärderna inte lett till någon varaktig förändring så är barn och elevombudet inte nöjt. Åtgärderna måste leda till kränkningarna upphör eftersom det sedan 2006 råder nolltolerans mot kränkningar av elever inom skolan. 

Senast den 11 januari 2011 ska kommunen redovisa för Skolinspektionen vad man gjort med anledning av den här kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista