Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix
Skåne

Skånes vägar ska bli säkrare med sidoräcken

Under hösten ska 13 mil väg i Skåne få säkrare sidoområden. Det är Trafikverket som nu börjar sätta upp sidoräcken längs med nio vägsträckor i länet.

Den vanligaste dödsolyckan är en singelolcyka där fordonet åker av vägen och voltar eller kolliderar med ett fast föremål, som till exempel en sten eller ett träd. Därför ska nu Trafikverket sätta upp sidoräcken längs med nio vägsträckor i Skåne, för att förhindra att trafikanter krockar med stenar eller träd om olyckan är framme och man kör av vägen.

- På så sätt minskar konsekvenserna vid en olycka och vi behåller samtidigt högsta tillåtna hastighet, säger Lars Ekman som är planerare på Trafikverket.

I mitten av oktober börjar arbetet med att säkra vägkanterna.

Först ut att få sidoräcken är bland annat E22an, sträckan Bäckaskog-Gualöv. Även sträckan mellan Linderöd och Sätaröd kommer att få sidoräcken.

Senare i höst väntar sidoräcken längs väg 11, sträckan Järrestad-Gärsnäs-Tomelilla, Väg 19 förbi Bjärlöv och väg 19 vid Nöbbelöv-Kristianstad Airport.

Arbetena beräknas vara klara vid årsskiftet och kostar totalt 22 miljoner kronor.

Följande vägar kompletteras med sidoräcken i höst

E22 Bäckaskog-Gualöv
E22 Linderöd-Sätaröd
Väg 13 Hörby-Höör
Väg 11 Veberöd-Dalby-Malmö
Väg 11 Järrestad-Gärsnäs-Tomelilla
Väg 19 förbi Bjärlöv
Väg 19 Nöbbelöv-Kristianstad Airport
Väg 19 Benestad-Herrestad-Ystad
Väg 17 Eslöv-N Skrävlinge-Landskrona

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".