Kristianstad

Ikväll måste allt klaffa i Arenan

Ikväll invigs Kristianstad Arena och upp mot 5000 personer kommer till den gala som ska fira arenapremiären. Artisterna på scenen är bland annat Tommy Körberg. Lena Philipsson och Olle Jönsson.

Eva Richter är evenemangsansvarig för Kristianstad Arena och är lite nervös. 

– Det är fantastiskt, men väldigt pirrigt också. 

Första spadtaget för arenabygget togs den 26 februari förra året och nu är den klar. 

Häromdagen kom Kristianstad kommun med en slutprognos över hur mycket arenabygget kostar. Där står det att allt blev mycket billigare än beräknat. Det beror på att upphandlingarna gjordes mitt under den ekonomiska krisen, vilket gjorde att marknadspriserna i byggbranschen var mycket lägre än normalt. 

Sammanlagt har själva arenan kostat 276 miljoner kronor och det är 61 miljoner kronor mindre än den första prognosen. Därtill kommer ytterligare kostnader för markköp runt arenan och utgifter för exploatering av det området. Men även efter att de kostnaderna räknats står det klart att hela arenabygget blir cirka 60 miljoner kronor billigare än planerat.

Fråga

Minns du alla turer?

Foto: Magnus Mosén/Sveriges Radio

Bygget av Arenan blev billigare än väntat och inga tekniska svårigheter tycks ha vållat några problem för ingenjörerna och byggarbetarna. Men, vägen till Arenan var inte spikrak. Minns du alla turer? Följ utvecklingen på vår samlingssida!

Toafakta

i Arenan finner du:

 97 vanliga toaletter 16 handikapptoaletter och 33 pissoarer.

Skriv av dig: Är arenan bra eller dålig?

Richard Martinsson

richard.martinsson@sr.se
044-775 12 76

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista