Helsingborg

Kärnan blir brandsäker

Det populära besöksmålet Kärnan i Helsingborg har de senaste åren renoverats bit för bit och efter årsskiftet planeras det för nästa etapp.

Då är det tänkt att man ska bygga om receptionen och även göra byggnaden mer brandsäker, bland annat med branddörrar. För om det skulle börja brinna kan det få stora konsekvenser, säger projektledaren Jesper Carlsson:

– Om det blir en brand i receptionen så blir det en kraftig rökutveckling. Ett oerhört drag bildas, som en enorm skorsten. Besökarna har ingen chans att utrymma neråt, berättar Jesper Carlsson.

I somras gjordes några provisoriska förbättringar av brandsäkerheten för att Kärnan alls skulle få hålla öppet för besökare då man installerade brandvarnare på varje våningsplan. Ett annat krav från räddningstjänsten är att man inte släpper in fler än 30 besökare åt gången.

Om man vill utveckla verksamheten och exemplevi ta in fler än 30 besökare åt gången ställs andra krav på byggnaden.

Kärnan är nästan 700 år gammal och 1999 antogs en vårdplan med underhåll och renoveringar för omkring 15 miljonner kronor.

Att brandsäkra byggnaden kommer att kosta omkring 1,5 miljoner kronor ytterligare. Det handlar bland annat om att installera branddörrar för att hindra röken från att sprida sig i den 146 trappsteg långa trappan. Men något beslut har inte fattats - och enligt nämndens ordförande Anders Lundström kommer det att dröja.

– Jag känner mig en aningen stressad och det här kommer att ta tid, säger Jesper Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista