För tätt mellan sjuksängarna

Trots att det är förbjudet så ställer de skånska sjukhusen fortfarande sängarna för tätt, visar en sammanställning som Region Skåne låtit göra.
Regeringen har slagit fast att det är rimligt att det ska kosta 30.000 kronor i vite när sjukhusen ställer sängarna för tätt. Det ska vara fritt minst 80 centimeter runt om. Annars riskerar vårdpersonalen att få belastningsskador. I länsrätten väntar 71 fall från sjukhusen i Lund, Ystad, Trelleborg, Kristianstad och Malmö på ett avgörande. Men det är fler sjukhus som ställer sängarna för trångt. I Helsingborg händer det någon gång i månaden, enligt affärsområdeschef Thomas Kjellström. Landskrona lasarett svarar att det hände ett par gånger förra året. I nästa vecka ska Region Skåne träffa arbetsmiljöinspektionen i Lund, som vill att sjukhusen tar fram planer för hur man ska undvika att sängarna ställs för trångt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista