Skåne

Bara fåtal överfall på planen polisanmäls

Om man misshandlar någon på stan kan man dömas till fängelsestraff. Men om man istället slår eller sparkar en motståndare på fotbollsplanen blir det sällan polissak av det hela.

Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort bland annat i Skåne. 35 spelare var eller blev avstängda i Skåne under den granskade tvåmånadersperioden mellan 15 augusti och 15 oktober i år.

Det handlar om fall där domare trakasserats, där spelare sparkat liggande motståndare och där lagkamrater börjat slåss med varandra. Spelare har blivit skallade och ledare och publik har angripits. Avstängningarna från fotbollen är på allt från en månad till ett och ett halvår.

Men i bara två av de 35 skånska fallen har polisanmälan gjorts, enligt granskningen som P1-programmet Kaliber och P4 Göteborg gjort.

En av dem som på nära håll sett våld på planen är Furulunds IK:s fotbollstränare Mattias Hansson.

– Vi vann matchen med 1-0. Direkt efter slutsignalen kommer en av deras spelare och hoppar upp och sparkar en av våra spelare. Och sedan kom tio-femton man ur publiken ned för att hjälpa till att prygla vår spelare, berättar han.

Furulundstränaren vill se tuffare tag mot fotbollsvåldet.

– Jag skulle gärna se lite tuffare tag från förbundets sida. att man vågar stå upp för alla spelares lika rätt. Det gör man inte idag. Om en spelare väljer att sluta för att han är rädd har fotbollen misslyckats.

Att blanda in polisen har Mattias Hansson heller inga problem med.

– En misshandel är en misshandel, vare sig det är på fotbollsplanen eller utanför. Och den ska polisanmälas, säger han.

Grovt våld som inte polisanmäls

Kaliber har gått igenom samtliga avstängningar som varat i mer än en månad i de fem största fotbollsdistrikten under en tvåmånadersperiod.
I 40 av de totalt 77 fallen är våldet så grovt att det skulle kunna ha lett till fängelse om det hade skett på gatan. Men bara fem har gått till polisanmälan.

"Skallar så att blodvite uppstår"

Spelare avstängda i en månad eller längre baserat på vad respektive distriktsförbund har haft ute på hemsidan under en tvåmånadersperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista