TOMELILLA

Oppositionen orolig för dålig insyn

1:24 min

Det är turbulent i Tomelilla just nu sedan socialdemokraterna och moderaterna inlett förhandlingar om att styra kommunen tillsammans. Det väcker starka känslor hos övriga partier. Kommunens tredje största parti, Sverigedemokraterna, har uttryckt intresse för platsen som oppositionsråd.

Det finns en oro hos övriga partier att moderaterna och socialdemokraterna, ifall förhandlingarna går i lås, skulle lägga beslag på både ordförandeposten och posten som vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det vill säga att båda dagens kommunalrådsposter i Tomelilla skulle i så fall gå till de två storpartierna och att oppositionen på det sättet skulle få betydligt sämre insyn än i dag.

I måndags kväll begärde centerpartisten Bengt Högborg att kommunfullmäktige skulle besluta att platsen som vice ordförande i Tomelillas kommunstyrelse alltid ska gå till det block som inte har ordförandeposten. Men det blev bordläggning på begäran av socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna har uttryckt intresse för oppsositionsrådsplatsen men kan också tänka sig att dela den med centern.

Men det kan inte centern tänka sig.

Än är inget klart i Tomelilla, även om det mesta just nu tyder på att det blir moderater och socialdemokrater som styr de närmaste fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista