Malmö

Specialstyrka ska lösa Malmöskott

1:41 min

Polisen i Skåne har beslutat att en speciell organisation med 50 poliser nu skall arbeta med de 15 oförklarliga skjutningar mot personer med invandrarbakgrund i Malmö som inträffat i år.

– Det kommer att innebära att vi mycket snabbare kommer att bearbeta allt det som ligger på hög i sådana här utredningar. Vi kommer snabbare framåt, vi får till oss folk som kanske är lite mer erfarna, specialister i olika faser av det här arbetet. Vi kanske får lite bättre kvalitet, och jobbar oss igenom allt det som kommer in mycket snabbare, säger JB Cederholm, spanings- och förundersökningsledare.

Den grupp om tio utredare som hittills arbetat med de oförklarliga skjutningarna ökas alltså till 50 stycken. Polisledningen har också beslutat att fler poliser skall vara ute på staden efter mörkrets inbrott, det vill säga under de tider där skjutningarna har inträffat hittills.

– Polisledningen har sagt att vi ska intensifiera bevakningen ute genom att ha mer uniformerad och civilklädd personal ute på den tid som det här i regel handlar om. Från mörkrets inbrott och fram till midnatt har vi haft de skjutningar som det här handlar om.

Det är de två senaste skjutningarna, som gjort att polisen uppgraderat brotten till så kallad särskild händelse vilket innebär att man kan sätta in mer resurser. Polisen bekräftar också att det är analyser av kulor som gör att man kan säga att det handlar om samma vapen, men man vill inte säga vid hur många tillfällen.

– Det vill jag inte gå in på hur många skjutningar det är. Men det finns ett flertal skjutningar där vi kan se att det är samma vapen inblandat, dock inte alla femton.

Hittills i år har det inträffat ett 50-tal skottlossningar i Malmö av dem bedöms 15 vara oförklarliga. Det finns ingen gärningsman, inget särskilt mönster mer än att skjutningarna har inträffat efter mörkrets inbrott och att skotten i så gott som samtliga fall riktats mot personer med invandrarbakgrund.

Vilka råd skulle du vilja ge till allmänheten i dag?

– Jag menar att man kan leva vidare i Malmö utan att gå omkring och känna sig rädd. En viss försiktighet kanske, så att man inte står i mörker på speciella platser i stan.

Räknar ni med fler skjutningar?

– Det kan mycket väl vara så att det blir fler. Det vore nästan konstigt om det inte skulle bli det, men det är ju en gissning, säger kriminalkommissarie JB Cederholm.

Vapen styrker samband

Polisens tekniker undersöker platsen för den senaste skjutningen. Foto: Elin Joleby/SR

Vid flera av de oförklarliga skjutningar som skett i Malmö det senaste året har samma typ av vapen använts, enligt polisen. Och det rör sig om ett handeldvapen.

Malmöskotten

#text=4122331#

#text=4121720#

#text=4121305#

#text=4116744#

#text=4115518#

#text=3967088#

#text=3826277#

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista