Svanberg kan få lön livet ut

Den avhoppade moderate sjukvårdspolitikern Mats Svanberg i Malmö kan få en fortsatt lön på minst 25.000 kronor i månaden av Region Skåne.
Svanberg meddelade i går att han lämnar sina politiska uppdrag sedan Sydsvenska Dagbladet avslöjat att han fifflat med milersättningen från Region Skåne. Den lön han nu kan få kallas visstidspension och är en förmån som tillfaller heltidsanställda politiker som arbetat i minst tolv år inom politiken. Den exakta summan beräknas till 65 procent av det tidigare arvodet. Som ordförande i sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt hade Svanberg en lön på drygt 42.000 kronor i månaden, vilket gör att pensionen blir omkring 25.000 kronor per månad. Innan beslutet fattas om att ge Svanberg livstidslön vill dock regionansvariga ha klarhet i vad som gäller om det visar sig att moderatpolitikern faktiskt utfört olagliga handlingar under sin tid som politiker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista