Skåne

Nya smittskyddsläkaren lovar utbildning

1:29 min

Arbetet mot könsjukdomar i Skåne ska bli ännu bättre. Just nu är den nya smittskyddläkaren Jens Boman ute på turné till de skånska ungdomsmottagningarna och hudklinikerna. Och han har redan lovat personalen utbildning i smittspårning.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi har en nära dialog med de som träffar patienterna, säger Region Skånes smittskyddsläkare Jens Boman.

Bland annat Ängelholm och Helsingborg har fått besök av honom och nästa stopp blir Kristianstad. Enligt Jens Boman så upplever personalen inga större problem, men man vill alltså har mer utbildning kring smittspårning.

– Vi har redan lovat att ordna grundutbildning och vidareutbildning nu under våren, berättar Jens Boman.

Vid en smittspårning så kontaktas alla de personer som den smittade haft sex med och de är sedan enligt lag skyldiga att testa sig, till exempel vid klamydia.

Men den senaste tiden så har det väckts frågor kring de självtester av klamydia som säljs på apoteket. Detta eftersom att personen som testar själv får ange sitt namn och personnummer. Hur ska man då vara riktigt säker på att namnet verkligen tillhör den som skickar in testet?

– När man ingår i en smittspårningssutredning avråder vi från att man använder de här testerna. Om man själv bara vill kolla om man har klamydia, då är testerna okej, tycker smittskyddsläkare Jens Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista