Helsingborg

Nya vägskyltar kan rädda liv

1:30 min

Under de tre senaste vägarbetena på E6 norr om Helsingborg har Trafikverket använt sig av digitala varningstavlor med lyckat resultat. Olyckorna har praktiskt taget upphört vid vägarbetena. Tidigare har det varit allvarliga olyckor vid varje större vägarbete under de senaste åren.

– Vi har till och med haft dödsolyckor, så det känns riktigt bra efter den här säsongen, säger Stefan Svensson som är platschef vid skyltgruppen på NCC, som utfört jobben åt Trafikverket.

De elektroniska tavlorna visar bland annat på ett pedagogiskt sätt hur bilisterna ska använda sig av den så kallade blixtlåsmetoden för att få trafiken att flyta när vägbanan krymper från två till en fil. Dessutom kan man med tre minuters varsel reglera på vilket avstånd från vägarbetet hastigheten ska sänkas beroende på trafiken.

Stefan Svensson säger att hastigheten har minskat och att bilisterna hjälpts åt bättre med att gå in i en fil innan vägen smalnar av.

– Tidigare såg man att de låg och tävlade i båda filerna ända fram. Sen var det någon som fick stanna där framme och ge med sig och då får man de här kökrockarna, säger han.

Stefan Svensson tror också att möjligheten att anpassa hastighetsbegränsningen beroende på trafiken har hjälpt.

– Du sänker hastigheten till 70 kilometer i timmen på en längre sträcka när du har köer eller när det har hänt något, säger han. Det är inte bara att man ska ligga där och köra i en låg hastighet för att det är ett vägarbete och det kan hända något, utan här är det när det behövs.

Trafikverket är också nöjt med resultatet. Och det är även bilisterna enligt en enkät, säger trafikingenjör Bertil Nordström.

– Omkring 80 procent tycker det har varit bra, säger han. Så vi kommer att fortsätta använda tavlorna vid större vägarbeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista