Hallandsåsen tackar för regn

Grundvattennivåerna i Hallandsåsen börjar på sina håll, tack vare den senaste tidens ihärdiga regn, att återgå till det normala.

Åsens grundvattennivåer var för några år sen på sina håll nere på mindre än en fjärdedel av det normala, som en följd av det kraftiga inläckaget vid byggandet av tågtunneln genom åsen.

Nu är stora delar av tunneln tätad och i kombination med vinterns ihärdiga regn är grundvattennivåerna på delar av åsen nära nog återställda.

I vissa av brunnarna uppe på åsen har man de senaste veckorna sett vattnet komma tillbaka och stiga flera meter, berättar Banverkets vattenexpert vid tunnelbygget, Magnus Gynnemo.

Banverket är nu, efter rikdagsbeslutet i höstas, i full färd med att planera det fortsatta tunnelbygget. I sin ansökan till miljödomstolen vill man udner vissa persioder av byggtiden ha tillstånd att släppa ut 100 liter vatten per sekund ur åsen. Det kommer att påverka Hallandåsens grundvattennivåer ännu en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista