Polisen hoppas att en gärningsmannaprofil ska föra utredningen framåt. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Malmö

Gärningsmannaprofil snart klar

Malmöpolisen kommer inom de närmsta dagarna att få slutrapporten från rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Man tror att analysen ska hjälpa till att hitta gärningsmannen bakom skjutningarna mot personer med invandrarbakgrund i Malmö.

– Vi hoppas ju naturligtvis att gärningsmannaprofilen ska ge oss en liten bild av vad vi förväntar oss. Sedan ska vi använda den också i det förebyggande arbetet, för att ana till exempel var han kan slå till nästa gång, säger Per Lidehäll.

Det handlar om ett 15-tal oförklarliga skjutningar som resulterat i en dödad och åtta skadade. Enligt gärningsmannaprofilgruppens första bedömning finns starka skäl som talar för att det är en ensam gärningsman.

Polisen har fått in flera vittnesmål, men säger att de uppgifterna inte räcker för att skapa en fantombild av gärningsmannen.

– Det finns i nuläget ingen möjlighet att skapa en fantombild, då måste vi ha väldigt precisa uppgifter.

Hittills i år har polisen beslagtagit ca 200 skarpladdade vapen i Malmö, varav 150 har varit pistoler eller revolvrar, men sedan Malmöpolisen ökade sin närvaro och kontroller i staden har man inte gjort några vapenbeslag.

Polisen tror att de som vanligtvis går omkring beväpnade nu lämnar vapnen hemma. Polisens insatser den senaste veckan har gjort att gatuvåldet minskat.

– En ökad polisiär närvaro ute på gator och torg ger en positiv effekt på trygghetsskapandet och naturligtvis går inte människor ut och misshandlar varandra när man har poliser som står alldeles i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".