Vellinge

Svårt få familjer till flyktingbarn

Handläggaren:”Vi hoppas hitta familjer”
1:41 min

En informationskampanj pågår för fullt i Vellinge för att få fler familjer att ta emot ensamkommande flyktingbarn. För det går trögt. Nu planeras informationsmöte och en trailer rullar i lokala livsmedelsbutiker.

– Det handlar att komma ut i allmänhet. Vi måste hitta familjehem i kommunen. Vi prövar nu olika sätt, säger Catharina Plesner, handläggare för Vellinge kommuns ensamkommande flyktingbarn.

Fem till åtta barn är det som Vellinge kommun i sitt avtal med Migrationsverket lovat hitta familjehem till innan mars nästa år.

Hittills har man bara hittat två familjer och placerat ut tre pojkar.

– Anledningen till att många tvekar är många. Det är svårt at hitta familjer till svenska. Det är ännu svårare till de här barnen, som kommer från en annan miljö och har mycket i bagaget, säger Catharina Plesner.

Att bli ett familjehem innebär ett stort ansvar, men man får också ett stort stöd av psykologer och andra familjer och barn i samma situation. De flesta ensamkommande flyktingbarn som kommer i dag är från Afghanistan och Somalia och tanken är att de ska bo i sin nya familj tills de gått färdigt skolan.

Ett halvår återstår nu för Vellinge att hitta plats åt ytterligare minst två, helst fem barn.

– Jag är optimistisk. Jag tror och hoppas att vi ska klara det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".