Ingela Nilsson visar livsstilsdatorn. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/SR
Helsingborg

Datorn berättar hur du mår

Vårdcentralschef: ”Ett livsstils-EKG”
1:33 min

Är man ärligare mot en dator än mot sin doktor? Det är frågan på vårdcentralen i Laröd utanför Helsingborg. För där finns nu en livsstilsdator som ska ge goda råd.

Verksamhetschefen Ingela Nilsson läser upp en av frågorna som datorn kan ställa. "Hur många minuter per dag utför du mycket ansträngande arbete?" vill livsstilsdatorn veta.

Andra frågor rör ålder, kön, hur mycket du röker per dag och hur mycket vin du dricker på en vecka. Datorn ger sedan råd om alltifrån hur du bör motionera till om du ska förändra dina alkoholvanor.

Livsstilsdatorn finns under en sexmånaders testperiod på Laröds vårdcentral och är öppen för alla som bor där. Och datorerna ska snart testas på fler vårdcentraler i Skåne, bland annat i Hörby, Lomma och Åhus. Om man är nöjd med resultaten så får datorerna bli permanenta.

Och en förhoppning är att människor är lite ärligare när de svarar på frågor i en dator än när de till exempel pratar med en läkare, och att resultaten för varje person alltså blir mer sanningsenliga.

Datorn ersätter inte ett samtal med en läkare eller en sjuksköterska. Men resultatet från ett test med livsstilsdatorn kan vara en bra utgångspunkt för ett samtal mellan en läkare och patient, tror verksamhetschefen i Laröd Ingela Nilsson.

– Testet kan göras på eget initiativ, eller också så blir man uppmanad. Man kan säga att vi erbjuder människor möjligheten att ta ett livs-EKG, ungefär som när man tar blodtrycket.

– Och sedan väljer patienten själv att ta upp resultaten med någon behandlare, säger Ingela Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".