Malmö

Operan måste nå en bredare publik

Operachef: ”Det finns utrymme för båda”
1:20 min

Region Skåne markerar att Malmö opera och musikteater måste spela bredare teater. Det framgår i förslaget till nya ägardirektiv och mål för operan. Där finns också tydligare markeringar om att operan måste hålla ekonomin.

Sedan Region Skåne tog över 90 procent av ägandet i Malmö opera och musikteater har teatern kämpat med både ekonomi och publiksiffror. Till nästa år får man en ramhöjning med ca 23 miljoner.

I förslaget till ägardirektiv tydliggörs att bolaget inte får göra budgetar och måldokument som förutsätter större ekonomiska bidrag än vad man fått anvisat. Nytt i texten är också att Malmö opera ska nå en så bred publik som möjligt.

I måldokumentet som medföljer står att man ska ha en bred och varierad repertoar och att målet är ett högt publikantal vid föreställningar, och att man ska spela ca 150 föreställningar om året på stora scenen.

Tydligare direktiv med andra ord, men Operans chef Bengt Hall tycker inte att det nödvändigtvis innebär att det blir svårare att spela det smala och konstnärligt utmanande.

– Man kan läsa det så. Men samtidigt får vi också möjlighet att spela fler produktioner och göra fler föreställningar, så finns det utrymme för både och, säger han.

Ägardirektiven behandlas i kulturnämnden i nästa vecka och därefter i regionstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".