Biolog Kalle Holmström undersöker Lyabäcken

Tunnelavbrottet bra för miljön

BÅSTAD. Tunnelbygget genom Hallandsåsen tar nu ny fart igen efter att ha stått still sedan hösten 1997.
– Men åren av stillastående bygge har inte varit bortkastade från miljösynpunkt, säger Olle Holmstrand som är samordnare för miljögranskningsgruppen för Hallandsåsprojektet.

Under den här tiden har miljökontrollprogrammet samlat kunskaper inför det fortsatta tunnelbygget.
– Fem år är tillräckligt för att vi ska känna trygghet i hur åsen fungerar om det nu skulle hända något i anslutning till bygget, säger Olle Holmstrand.

Enligt miljöchefen på Banverkets Projekt Hallandsås, Olu Kurol, har tunnelbygget haft en mycket liten inverkan på naturen. Undantaget är händelserna i Lyabäcken förra sommaren då bentonitlera och cement läckte ut vid en provborrning. Då slogs nästan allt liv ut nedanför borrplatsen i Lyabäcken och Örebäcken fram till Öresjön.

Men de provfiskningar och bottenfaunaundersökningar som har gjorts visar att mycket av livet återvänder snabbt till de drabbade områdena. Men det kommer ändå att dröja något år innan återhämtningen är fullständig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista