Ryskt fartyg på grund

Styrmannen är misstänkt för grovt sjöfylleri sedan det ryska fiskefartyget Albakor gått på grund utanför den skånska sydkusten.
Grundstötningen inträffade vid tretiden i natt. Fartyget står hårt på grund cirka fyra kilometer utanför kusten, nära Kullagrunds fyr. Det måste tömmas på olja och eventuellt på ballast innan det kan flyttas. Dessutom behöver det tätas. - Man kan inte bara dra loss båten för då är det risk att den kapsejsar, säger Birger Knutsson, stabschef vid sjöräddningscentralen i Göteborg, till TT. Väderutsikterna för området är inte gynnsamma. Vindarna väntas tillta och det kan försvåra räddningsarbetet. När det 62 meter långa fiskefartyget grundstötte gick en oljetank sönder och dieselolja läckte ut i Östersjön. Efter grundstötningen sände man ut nödraketer och andra fartyg kom snabbt till undsättning. Hela besättningen på 37 man evakuerades utan dramatik. Fartygets styrman greps eftersom ett första alkoholtest gav positivt utslag. Han är nu misstänkt för grovt sjöfylleri. Orsaken till grundstötningen utreds av länskriminalen i Skåne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista