Helsingborg

JO-kritik hjälper ändå inte

En kvinna i Helsingborg förlorar 75 000 kronor på brevslarv hos Arbetsförmedlingen. Nu delar JO ut kritik mot Arbetsförmedlingen, men den kritiken hjälper ändå inte kvinnan.

Justitieombudsmannen kan nämligen inte ändra på beslut som kvinnans a-kassa fattat.

2003, för sju år sedan, fick kvinnan ett jobb efter att ha gått arbetslös i flera år. Men det var bara en tjänst på 75 procent så hon ville stå kvar som arbetssökande, eftersom hon var deltidsarbetslös. Och det gick bra. Då.

Men fem år senare fick hon en saftig räkning från Unionens arbetslöshetskassa. Betala tillbaka, sa man. Unionen hade då, flera år efteråt, fått brev från Arbetsförmedlingen att kvinnan blivit avanmäld redan 2002 så att hon därför felaktigt hade fått a-kasseersättning.

Då blev kvinnan arg och skrev till Arbetsförmedlingen. Men tjänstemännen där förklarade att man hade avanmält henne eftersom hon inte hade svarat på en skriftlig förfrågan 2002.

– Jag har inte fått något sånt brev, säjer kvinnan.

Och nu får hon delvis medhåll av justitieombudsmannen, som säger att arbetsförmedlingen måste kunna visa att kvinnan verkligen har mottagit brevet som var ett vanligt lösbrev.

Det kan inte arbetsförmedlingen visa, och därför fäller JO kritik mot myndigheten.

Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger säger dessutom att Arbetsförmedlingen borde ha återtagit avanmälan som man hade skickat den till arbetslöshetskassan. Men det har inte förmedlingen.

Därför är kvinnan fortfarande skyldig unionen 75.000 kronor på uppgifter som arbetsförmedlingen lämnat. Hans-Gunnar Axberger skriver att JO inte kan ändra eller upphäva myndigheters eller arbetslöshetskassors beslut. Bara kritisera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".