Grön laser. Foto: Scanpix
Kristianstad

Enkelt att få tag på laserpekare

1:33 min

Numera krävs tillstånd för att använda de starkaste laserpekarna, Men laserpekare med stråle så stark att den kan göra en blind, går att få tag på ändå. Därför vill de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna nu att laserpekarna ska förbjudas i hela EU.

På internet finns hundratals filmer som visar vad man kan göra med grön laser. En film visar hur man, genom att peka på en lampa i en och till och med släcka en lyktstople.

Gröna laserpekare bland ungdomar är inget stort problem just nu, det säger flera fritidsledare som P4 Kristianstad har pratat med. Inte heller Skånepolisen har gjort några stora beslag av de förbjuda pekarna med grönt ljus.

Men intresset för laserpekare går i vågor. Patrik Svensson är fritidsledare på Barbacka fritidsgård. Han berättar att på ett möte man hade på gården för ett par veckor sedan så pratade flera ungdomar om att de ville skaffa laserpekare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista