Ett av de misstänkta fartygen i hamnen i Gilleleje. Foto: Sune Scheller/Greenpeace
Öresund

Tjuvfisket kan stå danskar dyrt

1:26 min

Det kan bli dryga påföljder för de danska tjuvfiskare från Gilleleje som gång efter gång svartfiskade utanför Kullaberg. Till slut avslöjades de av miljöorganisationen Greenpeace.

Det har aldrig funnits så lite torsk i Kattegatt som det gör nu. Och efter åtskilliga larm från internationella havsforskningsrådet kom Danmark och Sverige för två år sedan överens om totalfiskeförbudet som gäller året om till och med för enkla sportfiskare med pilk. Fredningszonen är tillväxtplats för bland annat torsken.

Men fem trålfiskare från Gilleleje i Danmark struntade i förbudet och fortsatte fiska i fredningszonen.

Därför gömde i hemlighet Greenpeace spårningsutrustning ombord på flera av trålarna och kunde sedan dokumentera och fotografera. I augusti lämnade man över sitt spaningsresultat till danska myndigheter. Det blev stor uppståndelse.

Nu ska första trålfiskaren inför dansk rätt. Enligt Danmarks fiskeriförening riskerar han hundratusen danska kronor i böter och ska dessutom krävas på uppemot en halv miljon för det värde som man uppskattar att han tjänat på tjuvfisket.

Sedan följer rättegångar mot ytterligare fyra trålfiskare som Greenpeace följt och dokumenterat med sin utrustning.

Efter miljöorganisationens avslöjanden har danska myndigheter skärpt tonen mot yrkesfiskare som inte respekterar fiskeförbudszonen och redan har en yrkesfiskare som togs på bar gärning i området mist sin licens, dock bara under en månad.

Jan Isaksson hos Greenpeace säger att han hoppas att svenska myndigheter lär sig av Danmark med snabba kännbara aktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista