Ambassdörer från Furuboda ska öka barnens kunskaper. Foto:Kalle Hedström Gustafsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Ambassadörer bryter fördomar

1:33 min

Bryt fördomar och öka kunskapen om olika funktionsnedsättningar bland barn, arbetsgivare och politiker. Det här är målet för de ambassadörer med olika funktionsnedsättningar som i dagarna besökt Everödsskolan i Kristianstad kommun för att skingra fördomarna kring bland annat CP-skador.

Kan man arbeta om man har en CP-skada? Kan man leva ett liv utan hjälp och assistent? Hur kör man egentligen bil när man sitter i rullstol? Frågorna är många när ambassadörerna är ute i skolorna.

Där är det många gånger första gången som barnen får träffa och prata med en person med en funktionsnedsättning. Målet är att barnen ska få en chans att se förbi de olika fysiska nedsättningarna och bli mer öppna för människor med funktionsnedsättningar i samhället.

Per Axensköld är en av ambassadörerna, och han berättar hur glad han blir när han märker att skolbesöken bär frukt. Han menar också att det har stor betydelse för framtiden.

– Vi påverkar de här barnen nu och när de blir vuxna så kan de tänka på ett annorlunda sätt. Då börjar det hända något eftersom att de har mer kunskap, säger Per Axensköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista