Hässleholm

Låsta dörrar på demensavdelningar

Verksamhetschef: ”Vill se vad som hänt”
1:30 min

Vid Socialstyrelsen oanmälda inspektioner i början av november upptäcktes bland annat att personalen låser dörren om nio boende på äldreboendet Hemgården i Hässleholm.

Laila Jeppsson är verksamhetschef för äldreboenden i Hässleholm och hon är inte oroad över låsen, däremot över att dementa lämnas utan tillsyn av personal under delar av natten.

Natten mellan den åttonde och nionde november gjorde Socialstyrelsen oanmälda besök på 48 demensavdelningar i landet, för att ta reda på hur bemanningen ser ut nattetid och om man låser om de boende - något som är förbjudet sen den första juli i år.

I nordöstra Skåne besökte man sex stycken boenden: i Hässleholm, Osby och Östra Göinge. 

På äldreboendet Skogsbrynet i Östra Göinge var inga lägenhetsdörrar låsta. Däremot var dörren till avdelningen och ytterdörren till själva boendet låst. 

Bäst i nordöstra Skåne klarade sig Osby kommun. På de två demensavdelningar, på boendena Solgården och Lindhem, som Socialstyrelsen besökte nattetid låser man inga dörrar. 

Däremot konstaterade Socialstyrelsen att det i alla tre kommuner finns demensavdelningar där personalstyrkan på natten är liten, i förhållande till antal boende. På boendet Lindhem i Osby bemannar tre personer sju avdelningar, och personalen där tycker inte att de kan ge en tillräckligt god vård, eftersom de är så få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".